Hoe kiest u de juiste pot voor uw planten

Pools aardewerk

geëtst op het aardewerk is het bewijs van een techniek die bekend staat als geglazuurde keramiek of gebakken klei. Dit is een proces waarbij de klei wordt behandeld om kleine holten te vormen, meestal in de vorm van een kleine gebakken holte op het oppervlak van de klei. Dit wordt bereikt door de klei herhaaldelijk te bakken, waarbij de klei gedurende een bepaalde tijd in een oven wordt gehouden, zodat hij een halfgebakken product wordt.

De eerste gebruiksvoorwerpen van keramiek waren potten van klei, potten die alleen het uiterlijk hadden, zonder de stof zelf. Ze werden op hun plaats gehouden met waskoord, en werden gebruikt voor opslag in de keuken. Ze werden ook gebruikt als verzameltafels, tot de uitvinding van de Eliminator.

Later, in de 17de eeuw, ontstonden uitgebreide fantasievolle potten met hangende wijnranken, parapluvormen en grillige vormen. Dit werd het Ferie-assortiment genoemd, en werd onder meer gebruikt om exotische planten in uit te stallen.

En tenslotte, in de 19e eeuw, werd alles eindelijk van plastic gemaakt. En klei, het meest geschikte materiaal voor potten in de aanvankelijk genoemde reeksen, werd alleen nog gebruikt voor de bereiding van sierstukken. Al het andere werd van keramiek gemaakt.

gewicht: keramische potten worden over het algemeen als “zwaar” beschouwd, dit wil alleen maar zeggen dat ze gemaakt zijn om bestand te zijn tegen de vochtigheid en het vocht van de binnenwereld. Zie ze als het verminderen van de spanningen van de ingesloten wereld: het materiaal wil de plantenwortels beschermen en alles dicht opeengepakt houden. Terracotta potten zijn “lichtgewicht” (net als plastic) en de Parkinson cottage potten wegen minder dan een halve kilo (1 pond).

Hoe beslist u? Probeer het gewicht van een kleipot te zien als een grote steen, aan een doffe grijze kant.

Potten kopen die een lust voor het oog zijn, is niet het enige doel. Hun (te korte) gewicht is eigenlijk een nadeel voor veel binnen-tuiniers, omdat het afbreuk doet aan het aantrekkelijke uiterlijk van artikelen buiten. De ‘zware’ Jade andopy’s en het grote, opwindende Purper onder het grijze bladerdek kunnen in een goed uitgestalde binnenkweek echt heel mooi zijn.

Kortom, de keuze van de juiste pot voor de juiste plant heeft een groot effect op de gezondheid van je kleine wormpje.

Tot slot, wat advies;

Probeer niet te grote potten te kiezen. Te grote of te kleine potten hebben een grote invloed op de compactheid van uw wormery en het is waarschijnlijk het beste dat u het bij kleinere potten houdt.

Vergeet niet het belang van de plaats waar je je pot neerzet. Als je plant sponzig genoeg zal zijn om op een bankje te staan of je moet hem kunnen optillen als het begint te regenen, kies dan voor een pot die voldoende hoog en smal is.

Ten slotte is water geven essentieel voor de gezondheid van uw kamerplanten, of ze nu in potten staan of uw tuinstruiken zijn.”)

Als u voor het eerst potten hebt die aan de buitenkant geglazuurd zijn of van binnen massieve klei hebben, vergeet dan niet om een geschikte plek voor uw planten te hebben om in te groeien!

Ik hoop dat je genoten hebt van de les van vandaag.

Bedek de bodem van uw potten met wat kiezels voor drainage. Dit voorkomt dat de poreuze klei uitspoelt.

Vergeet niet veel gaten te boren in de bodem van uw potten voor de afwatering.

Zorg ervoor dat uw planten uitdrogen voordat u ze weer water geeft. Ze kunnen niet tegen overbewatering.

Het gebruik van potten binnenshuis kan een tijdbesparende manier zijn om stress bij uw planten te voorkomen.

Als u zaden gaat planten, probeer het dan binnenshuis, want de temperatuur is daar veel beter te regelen.

Het percolatiewater uit uw potgrond komt niet door het kleinste glas.

Door zaden of kleine plantjes diep in het midden van een pot te planten, lopen deze het risico langzaam te rotten.

Denk eraan, giet het water langzaam tot het uit de bodem van de pot begint te druppelen.

Houd het weer in de gaten… blijf uit de zon als het warm en zonnig wordt, veel beter om de potten droog te houden.

Geef uw potten van klei pas water als de grond droog aanvoelt.

De meeste kleipotten die worden geleverd hebben een ideale gewicht/grond verhouding, zorg ervoor dat u een pot krijgt die voor ten minste 30% uit klei bestaat.

Plant ze onmiddellijk na aankoop en zorg ervoor dat de grond vochtig wordt gehouden. Ze houden water of vocht niet goed vast als ze in de koelkast of andere koele bewaarplaatsen worden gezet.

Als je oppot op waskarton en de was opwarmt, breek dan het pakketje in de verwarmer om de pot weer op te warmen.<|>

Maak een gat met een potlood of een eetstokje en schuif de plant erdoor, terwijl u hem op zijn zij laat rusten om te controleren of hij de juiste diepte heeft.

Lees meer

Pools aardewerk 
Servies bunzlau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.